Friday, January 21, 2011

Keropok Lekor


KEROPOK LEKOR sememangnya sinonim dengan negeri Pantai Timur ini. Tiada mana-mana tempat di dunia yang boleh menandingi keropok lekor Terengganu. Makanan yang boleh dikira 'snack' ini menjadi kegemaran warga Terengganu tanpa mengira pangkat, darjat, taraf, kedudukan, pekerjaan, status dan rupa. Keropok lekor diperbuat daripada isi ikan yang dicanai dan digelekkan bersama tepung sagu sebelum direbus atau digoreng. Legasi ini adalah turun temurun dan melalui zaman yang cukup mencabar apabila munculnya francais KFC dan McDonald's dimana-mana ceruk dunia. Walaupun promosinya tidak segah Meggi, namun ia masih boleh 'survive' di pasaran tempatan kerana ia adalah Made In Terengganu. Belilah barangan buatan Malaysia. 

Keropok lekor rebus yang sedia dimakan atau digoreng

Keropok lekor boleh didapati di mana-mana tempat di negeri ini. Pasarannya di tepi jalan, di warung dan di kedai keropok semestinya. Antara tempat penghasilan keropok lekor yang sedap dan berbaloi untuk dimakan ialah di Seberang Takir. Kampung nelayan ini sememangnya banyak menghasilkan keropok lekor. Ratingnya mungkin tertinggi berbanding tempat lain. Bau udara di kampung ini juga sudah membawa isyaratnya. Itulah hebatnya penangan keropok lekor. Antara tempat lain seperti Losong, Marang (tepi jalan), dan juga di Pasar Kedai Payang. Cubalah sekarang!


Keropok lekor dihidang menarik

0 comments:

Post a Comment